638 millioner i samfunnsøkonomisk gevinst

For andre gang har Oslo Economics målt hvor mye penger gatelagene sparer samfunnet for.

Annonse:

Gatelagene betyr mye for mange. Også samfunnsøkonomisk. Nylig presenterte Oslo Economics en rapport som forteller at samfunnsgevinsten beløper seg til hele 638 - sekshundre og trettiåtte - millioner kroner i året. Det er verdien i kroner og øre av Fotballstiftelsens samlede gatelagsaktiviteter og hvor FK Haugesund er en av bidragsyterne.

 
- Vi er i høyeste grad delaktig til de sterke tallene ved blant annet å bidra til at flere av spillerne våre kommer seg ut i jobb eller skole. Vi har også et veldig godt samarbeid med Blå Kors klinikk Haugaland som bærer frukter i rehabiliterings-  og ettervernsøyemed og drar veksler på de øvrige samfunnsprosjektene våre, som for eksempel UngJobb, i oppfølgingen av spillere, sier samfunnsansvarlig Leif Birkeland i FK Haugesund. 
 
638 millioner kroner er et fantastisk tall, og en solid økning fra fjorårets imponerende rapport som viste en gevinst på mer enn 430 millioner kroner. Årsaken til økningen er flerdelt. For det første har både antall lag og antall spillere økt. Dernest har antallet spillere som har tatt steget over i arbeid og skole økt betydelig. 
 
- Gatelagsfotball er sannsynligvis landets mest effektive tiltak for mennesker med sammensatte problemer, sier forsker Lars Ueland Kobro til Oslo Economics i forbindelse med årets samfunnsregnskap for Fotballstiftelsen.
 
Oslo Economics har i årets rapport også sett på et nytt område, verdien når de mange pårørende også får bedrede liv.
 

Stor gevinst for pårørende

Å være pårørende til rusavhengige er krevende. Hverdagen deres blir ofte beskrevet som preget av "medavhengighet".

- Pårørende til rusavhengige opplever samtidig ikke å være i posisjon til å utnytte hjelpeapparatet, samtidig som de er blant den gruppen pårørende som oftest oppsøker helsehjelp selv. Det er også fort at de isolerer seg, sa forsker Anne Kristine Bergem på Ruspolitisk Arena denne uken.

Verdien av et bedre liv også for de mange pårørende, har det vært lite dokumentasjon på tidligere. I rapporten har Oslo Economics sett dypere på dette for gatelagene, og beregnet den samlede årlige gevinsten for pårørende til å være hele 127 millioner kroner.

Antall lag og spillere i gatefotballen øker stadig. Den årlige støtten via Helsedirektoratet, som i år er  på 20 millioner, er helt avgjørende. Samtidig dekker dette på langtnær dagens behov eller stimulerer til ytterligere vekst. Fotballstiftelsen bruker derfor uforholdsmessig mye tid på å skaffe midler til en modell som er skalerbar. Og som forskningen er tydelig på kvaliteten i.

Leif B
Samfunnsansvarlig Leif Birkeland kan konstatere at gatelagene har stor samfunnsøkonomisk betydning.

- Verdens beste ettervernstiltak

Lars Ueland Kobro er tydelig på at de trodde gatelagenes tall bygget på betydelige overdrivelser, men de ble stadig mer overrasket jo mer studiene fortsatte.

- Det endte med at vi satt himmelfalne tilbake i forskergruppa og stilte hverandre spørsmålet om vi var vitne til verdens beste ettervernstiltak, sier Kobro.

Nå har han fulgt gatelagene og Fotballstiftelsen i seks år.

- Gatelagsfotball er sannsynligvis landets mest effektive tiltak for mennesker med sammensatte problemer. Svært få andre tiltak er like virksomme for den aktuelle gruppen mennesker, sier USN-forskeren til Oslo Economics i dag.

Skalerbar Gatelagsmodell

Oslo Economics beskriver hvordan behovet på rusfeltet er stort og modellen til Fotballstiftelsen er skalerbar. Det gir ytterligere potensial for gevinstuthenting.

Vår vurdering er at gatelagsmodellen er et tilbud med betydelig samfunnsøkonomiske gevinster, og med potensial for videre utvidelse og gevinstinnhenting, skriver Oslo Economics i rapporten.

Bakgrunnen for tallene

Tallene i den nye rapporten fra Oslo Economics er ikke eksakte størrelser, men basert på konkrete regnestykker. Totaltallet 638 millioner kroner er basert på følgende gevinster:

  • Spillernes forbedrede helse, med bedre livskvalitet og økt levetid – 328 millioner.
  • Reduserte kostnader i helsetjenesten – 66 millioner. 
  • Redusert belastning for politi, domstolene og kriminalomsorgen – 36 millioner.
  • Økt verdiskaping gjennom utdanning og arbeid – 50 millioner.
  • Dugnad og frivillig arbeid – 9 millioner. 
  • Reduserte skattefinansieringskostnader – 21 millioner kroner.
  • Pårørendegevinst – 127 millioner kroner

FAKTA OM GATELAGENE:

  • Et lavterskeltilbud med flere ukentlige fotballtreninger på faste tidspunkter på dagtid. Tilbudet er for personer over 18 år som har eller har hatt rusutfordringer. Det eneste kravet for å delta er å være nykter på trening.

  • Hovedmålet er å bidra til et bedre liv for spillerne og å redusere bruk av rus. Dette oppnås gjennom fysisk aktivitet, samhold, mestring, inkludering og trygghet.

  • Gatelagene organiseres som et samarbeid mellom Fotballstiftelsen, klubb, NAV, kommune og lokale aktører, og et viktig mål er å hjelpe spillerne ut i jobb.

  • Første gatelag ble opprettet i Fredrikstad i 2011.

  • I 2024 er det etablert 31 gatelag, med 1443 spillere på trening. Alle lagene i Eliteserien har eget gatelag.

  • Gatelagsfotballen har vokst til å bli idretts-Norges største samfunnsprosjekt.

Annonse fra Eliteserien: