
Belastningstrategi, vekst og modning
Kraftakademiet ønsker å forebygge skader hos spillere i vekst. Kraftakademiet
"Alle skal gjennom en periode med vekst og modning. Vekst- og modningsfasen er en non-lineær periode som strekker seg over flere år, og innebærer en kropp som plutselig øker både i vekst og masse. I løpet av denne perioden skal man også gjennom en vekstspurt. Vekstspurt er den tiden man i løpet av vekstfasen vokser fortest på kort tid. For jenter inntreffer vekstspurten vanligvis mellom 11-12 årsalderen, mens for gutter vil vekstspurten inntreffe mellom 13-14 årsalderen. Under vekstspurten vokser jenter vanligvis 7 til 9 cm per år, og gutter 8 til 10 cm per år".
Kraftakademiet: belastningsstrategi, vekst og modning
Ovennevnte sitat er hentet fra Kraftakademiets nye skriv ut til de mange samarbeidsklubbene i regionen som tar for seg hva man kan gjøre for å motvirke belastningsskader hos spillere i vekst.
Økning i vekstrelaterte overbelastningsskader
Haakon Vaaga er fysioterapeut, en del av støtteapparat rundt Kraftakademiet og sammen med Kraftakademiets G15-trener Espen Elvemo forfatter av informasjonsskrivet. Han ser at problemet med spillere som får starten på tenårene ødelagt av belastningsskader er voksende.
- Det har vært økt forekomst de siste årene av vekstrelaterte overbelastningsskader. Dette er noe jeg har møtt mye som fysioterapeut hos Fysioterapeutene og noe vi også har sett i akademiet. Derfor ønsker vi å gjøre flere tiltak for å redusere forekomsten av det og gjøre noe med belastningen siden dette er snakk om spillere i vekst og særlig i 'vekstspurten', sier Vaaga.
Vaaga og Elvemo ble av klubben utfordret til å utarbeide en strategi som Kraftakademiet skal følge i sitt arbeid med å jobbe forebyggende på dette feltet og tilpasse belastningen til hvor den enkelte spiller befinner seg i vekstfasen.
- Det handler om å legge til rette for en best mulig spillerutvikling for spillerne, skape forståelse for hva det vil si å være i vekst og unngå at man trener seg i hjel når man egentlig trenger å roe det ned. Vi lener oss på forskningen innen dette feltet og på erfaringene man gjør seg rundt omkring i de større klubbene ute i Europa samt i et par øvrige klubber i Norge, sier Vaaga.

FK Haugesund i bresjen
Det er fortsatt et fåtall klubber i Norge som vier tematikken oppmerksomhet, men FK Haugesund er blant de som går i bresjen for å implementere det som en viktig bestanddel i spillerutviklingen.
- I akademiet starter vi nå med 13- og 14-åringene som spiller på G15-laget til Espen Elvemo, men det er ønskelig at vi skal gjøre det med de yngre spillerne også. 2023 er et prøveår hvor vi skal prøve og feile litt. Erfaringene fra de klubbene vi er i kontakt med er at hver klubb bør utarbeide sin egen strategi fra hvordan man arbeider med dette. Det foreligger ingen retningslinjer for hvordan man skal gjøre det, men hver enkelt klubb bør finne en modell som passer deres måte å jobbe på, sier fysioterapeuten.
Spillerne på G15-laget følges opp ukentlig gjennom sesongen og får tilpasset belastningen helt etter hva målingene viser. For det er måling av hvor mye man vokser det er snakk om. Et område hvor det er store individuelle forskjeller for denne aldersgruppen.
- Vi følger opp spillerne ved å måle de og på den måten se hvor mye de vokser fra måned til måned. Vi måler spillerne hver mandag for å følge med på veksten til den enkelte og Espen Elvemo og jeg har siden månedlige møter hvor vi ser på spillernes utvikling. Hvis spillerne vokser mer enn 0,6 centimeter i snitt de tre siste månedene eller 1 centimeter den siste måneden blir de plassert i gul gruppe med redusert treningsbelastning de neste tre månedene. Hvis de fortsetter å vokse i samme tempo etter at de tre månedene er gått forlenges den reduserte belastningen i ytterligere tre måneder, forklarer Vaaga.
Det finnes tre forskjellige grupper med treningsbelastning. Grønn, gul og rød og spillerne kan flyttes mellom de ulike gruppene avhengig av hvor de befinner seg i vekstfasen.
Vil spre kunnskapen
Vel så viktig som å utvikle en modell og metodikk til eget bruk i Kraftakademiet er å få delt og videreformidlet kunnskapen og arbeidsmetodene ut til FK Haugesunds mange samarbeidsklubber slik at bevisstheten om temaet og forebyggingstanken også er forankret der.
- Vi ønsker å være tilgjengelige for samarbeidsklubbene der ute. Det er like viktig at det er et tema og en bevissthet også blant de. Dette har vært et forsømt område veldig lenge. Vi setter derfor av plass til temaet i trenerforumene vi holder ut mot breddeklubbene og bruker de øvrige kommunikasjonskanalene til å formidle infoskriv og forklare hvordan man kan bruker det. Infoskrivet sier noe om både teorier og bakgrunn og siden om strategi for hvordan vi jobber i FK Haugesund med inndeling av ulike treningsgrupper og ukeplaner som også kan brukes av andre, sier Vaaga.

Jobbet i fellesskap
I FK Haugesund har Espen Elvemo lenge jobbet med spillere i den mest utsatte aldersgruppen og sett mange eksempler på skader som kunne vært unngått. Han allierte seg derfor på oppdrag fra klubben med fysioterapeut Vaaga for å få på plass en helhetlig tenkning om hvordan man tilpasset treningshverdagen for å forebygge slike skader
- Dette arbeidet kommer som følge av en praktisk utfording jeg har sett som trener for denne aldersgruppen hvor det er store indviduelle forskjeller på størrelse og vekstfase på spillerne. Dette er det viktig å ha kontroll og fokus på for det er såpass lite som skal til for å unngå at man pådrar seg en skade som siden følger en i flere år - type Slatters og slike ting. Hvis man er i forkant er det bevist at mye av det kan unngås, sier G15-treneren.
Arbeidsfordelingen mellom Elvemo og Vaaga var enkel. Elvemo lanserte problemstillingene. Vaaga fikk i oppgave å løse de.
- Haakon og jeg har utarbeidet en strategi på oppdrag fra klubben for hvordan vi kan jobbe med dette i Kraftakademiet i det daglige - og så finnes det helt sikkert andre måter å gjøre det på i andre klubber. Det er uansett mye bedre å ha fokus på dette i stedet for å "bare dure på" og håpe på det beste. Vi opplever at interessen varierer veldig fra trener til trener ute i breddeklubbene. Noen er veldig nysgjerrige på dette, mens andre er mest opptatt av å vinne fotballkamper og bruker liten eller ingen tid på tematikken. Det håper vi å få gjort noe med. Skader er dårlig spillerutvikling, sier Kraftakademiets G15-trener.

Økt spilleglede
Arbeidet som legges ned har et langt tidsperspektiv. Over tid håper man å samle nok sammenlignbare data opp mot referansegruppene som ikke har et aktivt forhold til tematikken for å se hvor effektiv den forebyggende tenkningen er.
- Målet er at vi skal kunne se tilbake om fem år og se på sammenlignbare tall med andre akademier hvor dette ikke har fokus i dag for å se om modellen vi jobber etter fungerer slik vi ønsker, sier Elvemo som er den treneren i Kraftakademiet som lever tettest på 13- og 14-åringene med måkelogoen på brystet.
Og viktigst av alt; det er til slutt for spillerne man gjør det.
- Vi ønsker å reduserer antall skader og øke spillegleden. Det tyngste for en spiller som først har fått slike skader er å måtte holde seg i ro og det tyngste du kan gjøre som trener er å gi beskjed til en 13- eller 14-åring om at man må roe det kraftig ned de neste årene i stedet for å stå over en halv torsdagsøkt for å forhindre at vekstbelastningsskader oppstår, sier Vaaga.
Tematikken blir uansett snart allemannseie tror Vaaga. Krefter i Fotballforbundet har i stadig økende grad viet det oppmerksomhet og plass i sitt arbeid ut mot klubbene i norsk fotball.
- NFF har et satsningsprosjekt på vekst og modning, 'Future', som berører mye av det samme og vi ser at fotballforbundet både har og kommer til å vie dette temaet enda større fokus fremover, avslutter Haakon Vaaga.