Mange oppturer - noen skuffelser
FK Haugesunds rekruttlag kjørte rekordungt i 2024. Akademi
Sesongen til rekruttlaget er over. Nå har spillerne en kort ferie, før man gradvis starter opp igjen med treninger og forberedelser til neste sesong gjennom november og desember.
FK Haugesund 2: tabell og resultater
Dette året har rekruttspillerne kjempet på to fronter; i 3. divisjon og i Nasjonal G19-serie. Det betyr mange kamper, men på ulike arenaer som begge er av betydning mtp å utvikle den enkelte spiller.
- Alt i alt er jeg veldig fornøyd med sesongen og utviklingen som spillergruppa har hatt. Vi klarte å stå i 3. divisjon som er hovedarenaen vår. Vi sto med kun to poeng etter sju kamper, men vi klarte å holde hodet kaldt og hadde tro på prosessen. Til slutt endte vi opp på trygg plass og hadde en del gode prestasjoner synes jeg. Sett til kvaliteten på det vi leverte synes jeg kanskje vi hadde gjort oss fortjent til litt flere poeng, men alt i alt er jeg fornøyd med hvordan spillergruppa håndterte motgangen i starten på sesongen, sier Øyvind Hompland.
Tok grep i vår
Sammen med navnebror Øyvind Hovland har FKH 2-treneren trukket i tømmene på neste generasjon med lokale FK Haugesund-spillere denne sesongen.
- I vår hadde vi en evaluering på treningsprosessen og ble enige om å spisse og tydeliggjøre de treningsområdene vi skulle ha fokus på samt hvordan vi skulle jobbe med spillerne. Noe av grunnen til den poengmagre starten har selvsagt også å gjøre med at vi har mange førsteårs spillere på seniornivå som trenger en tilvenningsfase slik at de kan prestere på et høyere nivå enn de har gjort tidligere. Vi ga spillerne den tiden og utover høsten begynte vi å se resultater, sier Hovland.
G19 Nasjonal: tabell og resultater
Trenerduoen tok også noen helt konkrete grep for å trimme sulten i spillerne sine. Enkle, men samtidig effektive grep som tilskrives mye av æren for at rekruttlaget ble stadig bedre gjennom året.
- På trening begynte vi å loggføre målpoeng, altså scoringer og assists, i tillegg til antall seire for å dyrke konkurranse- og vinneraspektet i spillergruppa. Det tror jeg vi fikk en god effekt av og vi ser hvor mye det betyr å vinne på trening. Det fikk vi siden uttelling for i kamp og vi scorte langt flere mål i andre halvdel av sesongen enn i første.
Motgang som læring
Som alltid når det kommer til Kraftakademiet; hovedformålet er utvikling. Da er ikke motgang nødvendigvis noe negativt for spillernes læringsprosess.
- I fjerdedivisjon rundspilte vi stort sett alle motstandere forrige sesong så det å gå fra det til å kjenne på litt motgang i starten av denne har både vært nytt og veldig god læring for alle i og rundt rekruttlaget. Vi klarte å være tro mot den retningen vi hadde staket ut og stå ved den.
Det å være tro mot egen akademi-filosofi og 'style of play' er en sentral del av det å være akademitrener. Hompland og Hovland er ingen unntak.
- Vi spiller en veldig ambisiøs form for fotball hvor vi ønsker å dominere med ball. Samme hvem motstanderen er og om vi spiller hjemme eller borte så går vi alltid for seier og har aldri hatt noen defensiv tilnærming til kamp. Lavt press har vi for eksempel aldri øvd på, for det er ikke en del av fotballen vi ønsker å spille.
Rekordungt lag
Rekruttlaget har tidligere kunnet nyte godt av etablerte a-lagsspillere som har bidratt i kampsituasjon for å tilføre rutine til alle ungguttene. Denne sesongen har vært annerledes i så måte. I den grad a-lagsspillere har figurert har det kun vært de aller yngste.
- Denne sesongen har vi kjørt et veldig ungt lag. Det har også sine praktiske årsaker ettersom vi gjerne har spilt lørdagskamper før a-laget har vært i aksjon dagen etter og da begrenser det seg veldig i hvilken grad vi kan benytte spillere fra a-stallen. Det vi har gjort har vi klart ved hjelp av unge gutter og det er av de tingene jeg er aller mest fornøyd med. Det er vel kun Bodø/Glimt i Eliteserien som har kjørt tilsvarende ungt og de rykket ned med bravur og slapp inn over 100 mål. Snittalderen vår har vært under 19 denne sesongen selv om vi har hatt med Troy, Almar, Amidou, Solheim, Ismael og et par andre ved noen anledninger.
G19-sesongen
Parallelt med sesongen i 3. divisjon har man også spilt serie og cup for G19. Det ga noen oppturer, men også noen skuffelser.
- I NM for G19 møtte vi et godt Viking-lag og tapte fullt fortjent 0-5, men i nasjonal serie røk vi i semifinalen i a-sluttspillet mot Odd. Det var veldig bittert siden vi var så nærme det å representere Norge internasjonalt på Marbella i 2025. Til gjengeld slo vi Viking og Brann i løpet av sesongen i G19 Nasjonal. Vår største utfordring har vært å være skarpe nok innenfor 16-meterne. Som a-laget har vi sett bra ut i mange kamper, men ikke vært skarpe nok på det aller siste som avgjør kamper. 53 mål er dog ikke så ille.
Fordeler med 2. lag
I fotball-Norge raser det en diskusjon om i hvilken grad toppklubbens 2. lag bør spille på nivå tre og fire i det norske divisjonssystemet. Øyvind Hompland ser flere fordeler ved at man har den modellen man praktiserer i dag.
- Jeg vil skryte av lagene vi har møtt. For norsk fotball er det et kvalitetstegn at nivået på de beste lagene i 3. divisjon er så bra som det er. Lag som Bjarg, Sandviken, Førde, Djerv 1919, Fana og Os har veldig dyktige trenere og gjør ting skikkelig i hverdagen, noe som bidrar til at våre unge gutter møter veldig godt motspill. Toerlagene har sin plass fordi vi ikke løser kampene på en like fysisk måte som de øvrige lagene. Vi har en mer taktisk tilnærming i møte med voksne seniorspillere. Det tror jeg de lagene vi møter kan plukke opp en del fra, så jeg tror det er bra synergi ved å ha toppklubbenes 2. lag i tredjedivisjon selv om jeg helt sikkert er litt 'biased' i det spørsmålet, sier Hompland.
Verdien av to kamparenaer
Sett utenifra er det for mange uklart hvorfor spillere som allerede har 3. divisjon som kamparena velger å spille Nasjonal G19-serie. Det har en naturlig, men viktig forklaring.
- G19 gir oss enda mer taktiske kamper. Motstanderne kommer godt forberedt, men det er gjerne mindre fysikk og ligner mye mer på en Eliteserie-kamp når det kommer til spill og motspill.
Etterveksten i FK Haugesund
De siste årene har et rekordhøyt antall lokale unggutter tatt steget opp i enten a-stallen og/eller skrevet proffkontrakt. Er det sannsynlig at produksjonslinja kommer til å være like heit også i årene som kommer?
- 2006-kullet er veldig spesielt og vi får ikke slike kull så veldig ofte, men vi har enerne nå også i William (Valenza), Einar (Fauskanger), Birk (Træet), Pål (Engseth Lie) og Lars (Eide). I tillegg kommer det alltids noen litt ut av det blå som plutselig er der - ikke ulikt Anders (Bondhus) som alltid har vært en god spiller, men som har jobbet jevn og trutt utenfor radaren og som nå er der at han kan bli en veldig bra Eliteserie-spiller, skryter trenerduoen.
Arbeidsfordelingen i trenerteamet
Hompland og Hovland har jobbet oppå hverandre gjennom hele 2024. Hvordan er arbeidsfordelingen de to i mellom?
- For det meste jobber vi med egne ansvarsområder. Det viktigste for oss er å ha en god dialog og jobbe tett sammen, men vi har gjerne våre egne fokusområder i forbindelse med trening og kamp. Jeg har for eksempel jobbet med dødballer mens Hompland har hatt mer helhet, i tillegg til at både Espen Elvemo og Maid Memic er med i apparatet rundt laget og bidrar til utviklingen av spillerne. Som klubb har vi blitt veldig mye flinkere med årene til å maksimere bruken av ressursene vi disponerer på treningsfeltet og sørger for at alle trenere har konkrete roller på hver eneste trening.
Hospitering på a-laget
De siste årene har de av rekruttspillerne som har vært lengst fremme i køen ofte vært med og trent med a-laget. Enten i et fast løp enkelte dager i uken eller i avgrensede perioder. Betydningen av å gi talentene en smak av eliteserie-nivået er helt essensielt med tanke på å utvikle spillere til nivået.
- Det er veldig viktig. Folk flest er nok ikke klar over hvor stor forskjellen er på akademifotball og a-lagsfotball. Det er et veldig stort steg å ta for den enkelte spiller og i nesten alle tilfeller trenger spillerne mye tid på å klare overgangen. Nå får de anledning til å være nede hos oss og ha det trygt og godt blant jevnaldrende samt kjenne på det å være best, men også få smake på det å bli pushet når de er med og trener med a-laget. Da får man kjenne på det å være i utfordrerposisjon og at ting går mye fortere enn hva man er vant til på rekruttlaget. Som klubb har vi blitt flinke til å tilrettelegge og gjøre de klare, og det at man har en egen person dedikert overgangen fra akademi til a-lag i Maid Memic er en stor styrke i dette arbeidet, avslutter trenerduoen.
FK Haugesund 2 ble nummer åtte med 29 poeng i årets Norsk Tipping-liga.