Med fotball som behandlingsvirkemiddel

Blå Kors klinikk Haugaland og FK Haugesund formaliserer samarbeidet.

Annonse:

FK Haugesund var en av de aller første klubbene i norsk fotball til å etablere eget Gatelag da den tilbake i 2014 startet opp tilbudet som gir rusavhengige en fast møteplass og muligheten for fysisk aktivitet i form av to fotballtreninger hver uke. Initiativet ble raskt veldig populært og med årene har satsingen på Gatelaget vokst i både omfang og ressurser.

Blant de som ser stor nytteverdi av tilbudet finner vi Blå Kors klinikk Haugaland som tidligere denne uken inngikk en formell samarbeidsavtale med FK Haugesund om å bruke klubbens Gatelag som arena for fysisk aktivitet til flere av sine pasienter.

- Blå Kors klinikk Haugaland blir nå offisiell samarbeidspartner for FK Haugesund og Gatelaget. Vi ser frem til å fortsette vårt gode samarbeid med FK Haugesund som vi ser er til god nytte og stor glede for våre pasienter, sier direktør Arve Kambe.

Nytt år under nytt navn

Behandlings- og utredningssenteret har frem til nå vært kjent som Blå Kors Haugaland A-Senter, men bytter fra 1. januar navn til Blå Kors klinikk Haugaland og er et behandlings- og utredningssenter for rusmiddel-, livsstils- og avhengighetsproblemer. Klinikken er en del av tverrfaglig spesialisert rusbehandling, arbeider på oppdrag fra Helse Vest RHF, består av poliklinikk, døgnenhet og familieenhet og ligger i Haraldsgata i Haugesund sentrum. 

- Blå Kors Klinikk Haugaland har fysisk aktivitet som en viktig del av behandlingstilbudet. Det er allment godt kjent og etablert faglig kunnskap at regelmessig fysisk aktivitet har svært god effekt på både fysisk og psykisk helse, sier enhetsleder for døgnbehandling Terje S. Lie.

Gatelag 1.jpg
FK Haugesunds Gatelag trener to ganger i uken.

Flere av pasientene ved klinikken har de siste årene deltatt regelmessig på Gatelaget, både i forbindelse med trening og kamp, og nå er samarbeidet tatt et steg videre i form av en formell avtale som åpner for nye samarbeidsmuligheter.

- Fysisk aktivitet er blant annet en av de best dokumenterte behandlingstiltakene for depresjon. Depresjon er ofte en tilleggslidelse for pasienter som har rusmiddelavhengighet. Vi ser daglig hvordan pasienter, som klarer å komme i gang med systematisk fysisk aktivitet, har både stor glede og god effekt av dette, sier Lie. 

En arena for mestringsfølelse

Foruten tilrettelegging og organisering av to ukentlige treningsøkter skal Gatelaget også være et sted hvor man får kjenne på samhold, tilhørighet og fremgang. Hver trening er foranlediget av lunsj sammen med resten av spillere og ansatte på Haugesund Sparebank Arena og gjennom året deltar Gatelaget også i flere turneringer.

- Gatelaget til FK Haugesund er også en arena for våre pasienter til å oppleve mestring og idrettsglede, og det gir gode muligheter for nettverksbygging, sier Marius Thorbjørnsen.

Thorbjørnsen jobber som brukerspesialist hos Blå Kors klinikk Haugaland og er den som FKH samarbeider mest med i det daglige rundt rekruttering av pasienter, deltagelse på treninger, transport, felles måltider og koordinering av samarbeidet. 

Åpner nye dører

Den nye samarbeidsavtalen åpner også mange nye dører for Blå Kors klinikk Haugaland inn mot FK Haugesunds omfattende partnernettverk.

- Som en del av samarbeidsavtalen vil Blå Kors klinikk Haugaland tilby sin faglige kompetanse innen avhengighet generelt for FK Haugesund sine samarbeidspartnere i partnernettverket. Vi vet at alkohol, gambling og fotball har en tett sammenheng og at FKH viser samfunnsansvar rundt disse problemstillingene vil være positivt for deres spillere, ansatte og samarbeidspartnere, sier direktør Arve Kambe ved Blå Kors klinikk Haugaland.

Gatela hoved.jpg
Brukerspesialist Marius Thorbjørnsen, enhetsleder Terje S. Lie, direktør Arve Kambe, samfunnsansvarlig Runar Nordvik og daglig leder Martin Fauskanger ser frem til å samarbeide for brukernes beste.

For mange bedriftsledere kan det være vanskelig å vite hvordan man håndterer situasjoner hvor ansatte sliter med avhengighetsproblematikk. 

- Mange bedrifter har bedriftshelsetjeneste og Akan-kontakter, men kan allikevel ha utfordringer med hvordan man best kan hjelpe sine medarbeidere med avhengighetsproblematikk, sier Kambe. Dette vil være en arena hvor de kan treffe våre dyktige fagpersoner som vil kunne gi gode råd og forhåpentligvis hjelpe flere til behandling enn i dag, både når det gjelder rus og spilleavhengighet. 

Mange henvendelser

I løpet av et kalender år har Blå Kors-klinikken kontakt med ca. 600 ulike mennesker som trenger hjelp til å mestre sine utfordringer. De aller fleste av pasientene er fra Haugesund og Karmøy, men alle kommuner innen Helse Fonna er inkludert. Pasienter blir henvist til Blå Kors-klinikken fra fastleger, bedriftshelsetjenesten / Akan, kommuner ved NAV og barnevernet, kriminalomsorgen og sykehus.

Direktøren legger ikke skjul på at fotballinteressen er stor - både hos pasienter og ansatte i Haraldsgaten.

Som en del av samarbeidet vil både pasienter og ansatte hos oss delta på flere hjemmekamper som publikum og det ser vi frem til, avslutter Arve Kambe. 

Imponert daglig leder

Også FK Haugesunds daglige leder Martin Fauskanger er entusiastisk med tanke på samarbeidet. Og ikke minst imponert av arbeidet som gjøres i Haraldsgata 16.

- Vi synes det er helt fantastisk at gatelagstilbudet også kan benyttes av andre instanser, som Blå Kors klinikk Haugaland, og at vi kan spille hverandre bedre for å gjøre gatelagstilbudet best mulig. Omfanget på arbeidet som gjøres i regi av Blå Kors-klinikken er beundringsverdig med tanke på hvor mange pasienter de faktisk hjelper, sier Fauskanger i forbindelse med en omvisning i behandlings- og utredningssenterets lokaler i Haugesund.

Gatelaget til FK Haugesund går inn i sitt tiende år i 2023 og har med årene blitt en integrert del i av resten av klubben. 

- Gatelagsspillerne har sitt naturlige tilholdssted på stadion på lik linje med alle øvrige lag i klubbens regi og vi har aldri brukt mer ressurser på dette samfunnsprosjektet enn vi gjør nå. Sammen med de øvrige toppfotballklubbene i landet har Gatelags-satsingen vokst seg voldsomt stor over det ganske land og bidrar til å gjøre hverdagen bedre for veldig mange mennesker som er i en utfordrende livssituasjon, avslutter FK Haugesunds daglige leder.

Blå Kors klinikk Haugesund

  • Blå Kors klinikk Haugaland har 88 ansatte fordelt på ca 75 årsverk. Vi er en høykompetanse-arbeidsplass.

  • I poliklinikken arbeider det psykologer/psykologspesialister, psykiater og fagkonsulenter. Ved innleggelse har vi et tverrfaglig behandlerteam som består av sosionomer, sykepleiere, fysioterapeut, vernepleiere, barnevernspedagoger og lege/psykiater. Miljøterapeuter inngår i teamarbeid med psykologer, psykiater og fagkonsulenter rundt den enkelte pasient.

  • Vår kjøkken- og renholdsavdeling er ansvarlig for kantinen vår. Den er bemannet med kokker og kjøkkenassistenter som server frokost, lunsj, middag og kveldsmåltid året rundt. Vi har også renholdere som en del av bemanningen. Administrasjonen tilbyr støttefunksjoner innen ledelse, økonomi, HR og administrasjon.

  • Vi har et godt samarbeid med Helse Vest og Helse Fonna og et svært dyktig, erfarent og kompetent personale.

Annonse fra Eliteserien: