
Rapportering på Åpenhetsloven og Miljøfyrtårn
Retningslinjer for leverandører og forretningspartnere.
1. juli 2022 trådte lov om virksomheters åpenhet og arbeid med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold (åpenhetsloven) i kraft.
Loven gjelder for større virksomheter, som igjen er definert som virksomheter av allmenn interesse, eller som på balansedagen overskrider minst to av følgende tre terskler:
- salgsinntekt: 70 mill
- balansesum: 35 mill
- antall årsverk: 50 i snitt gjennom regnskapsåret
FKH AS omfattes av loven.
Krav
Åpenhetslovens forpliktelser kan deles inn i tre overordnede krav:
- Krav til å gjennomføre aktsomhetsvurderinger
- Årlig redegjørelse av arbeidet knyttet til åpenhetsloven
- Innsynsrett til "enhver" som ber om det etter skriftlig henvendelse
FKH AS er sertifisert som miljøfyrtårn. Flere av kriteriene som ligger i den sertifiseringen er sammenfallende med kravene opp mot åpenhetsloven, eksempelvis utforming av innkjøpsrutinen.
Det er videre utarbeidet retningslinjer for leverandører og andre partnere knyttet til bærekraft og ansvar (se vedlegg). Det er i tillegg utarbeidet årlig redegjørelse etter åpenhetsloven for 2024 (se vedlegg).
Retningslinjer for leverandører og andre forretningspartnere
Samfunnsansvar og bærekraft står sentralt i FKH AS sin strategi. Vi ønsker å bidra til en bærekraftig leverandørkjede og unngå negative påvirkninger på mennesker og miljø som kan oppstå i forbindelse med virksomheten vår. Fokuset rettes ikke bare mot våre egne aktiviteter, men også på vår leverandørkjede og våre forretningsforbindelser.
Vi forventer at våre leverandører deler samme forpliktelse. Som et minimum forventer vi at leverandører overholder alle relevante lover og internasjonale mål og standarder for klima, natur og miljø, menneskerettigheter, helse og sikkerhet, antikorrupsjon og forretningsetikk.
Alle leverandører forventes å støtte Parisavtalens mål om å bekjempe klimaendringer, å støtte naturavtalen om å bevare naturmangfold, å støtte opp om FNs bærekraftsmål og følge de viktigste globale standardene for ansvarlig næringsliv: OECDs retningslinjer for ansvarlig næringsliv , FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter (UNGP) og ILOs kjernekonvensjoner for arbeidstakerrettigheter.
Retningslinjer for leverandører
FKH AS er sertifisert som Miljøfyrtårn. Som del av sertifiseringen er det utarbeidet innkjøpsrutine som skal ligge til grunn for alle anskaffelser. Innkjøpsrutinen revideres årlig, og alle anskaffelser skal være i tråd med denne.
Klima og miljø
Alle organisasjoner og bedrifter har et ansvar for å redusere sitt miljøavtrykk og jobbe mot null skade på miljøet. Vi forventer at leverandører deler målet om å bekjempe klimaendringene i tråd med Parisavtalen og reduserer sine utslipp i varene og tjenestene som leveres til oss.
Vi forventer også at leverandører overholder kravene i gjeldende miljølovgivning og internasjonale avtaler om å bevare naturen. Vi forventer at våre leverandører ikke skader natur og biologisk mangfold, minimerer bruken av kjemikalier, jobber for sirkulære løsninger, reduserer bruken av plast og minimerer plastavfall, forbedrer effektiviteten av energi-, vann- og naturressursbruk, og reduserer klimagasser og andre skadelige utslipp.
Vi forventer at våre leverandører krever det samme fra sine underleverandører.
Menneskerettigheter og anstendig arbeid
Respekt for grunnleggende menneskerettigheter og internasjonale standarder for anstendig arbeid (ILOs kjernekonvensjoner) er globalt vedtatte minimumsstandarder som gjelder for alle virksomheter. Vi forventer at leverandører følger UNGP og oppfyller sitt ansvar for å respektere menneskerettighetene. Dette betyr å unngå negative konsekvenser for arbeidstakere, miljø, og andre som kan påvirkes negativt gjennom virksomheten eller forretningspartneres aktiviteter. FKH AS stiller krav til leverandører om å følge ILOs kjernekonvensjoner, spesifikt med hensyn til tvangsarbeid, barnearbeid, fagforeningsfrihet, anstendig lønn, anti-diskriminering og helse og sikkerhet på arbeidsplassen.
Vi forventer også at leverandører stiller samme krav til sine leverandører og identifiserer risiko for negative påvirkninger på menneskerettigheter, samt retter opp, stanser eller forebygger mulig negativ påvirkning. Vi forventer også at leverandører gjennomfører aktsomhetsvurderinger i tråd med UNGP og OECDs standard. I samsvar med norsk lov om virksomheters åpenhet og arbeid med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold (Åpenhetsloven), vil FKH AS publisere en redegjørelse om våre aktsomhetsvurderinger og svare på eventuelle informasjonskrav fra tredjeparter.
Anti-korrupsjon
Leverandører må overholde lovkrav om antikorrupsjon, og forhindre og adressere enhver form for bestikkelser og korrupsjon i alle forretningssammenhenger. Leverandører må ikke tilby eller motta gaver som bryter gjeldende lover, forskrifter, regler og standarder. Hvis det tilbys gaver eller gjestfrihet, må dette gjøres på en åpen og gjennomsiktig måte og må aldri være ulovlig. Der det tilbys gaver eller gjestfrihet, skal disse ikke være ment eller kunne tolkes som et forsøk på å påvirke forretningsbeslutninger på upassende måte.
Gjennomføring
Retningslinjene skal inngå som vedlegg til avtalene med våre leverandører og forretningspartnere.
Vi forventer at leverandører gjør disse retningslinjene tilgjengelig for relevante ansatte og stiller tilsvarende krav til sine leverandører. Leverandører kan bli bedt om å dokumentere hvordan de oppfyller disse retningslinjene. Dersom vi blir gjort kjent med eventuelle brudd vil vi gå i dialog med leverandøren. Aktuelle tiltak kan være:
- Gradvis eller umiddelbar retting.
- Reforhandling av deler av kontrakt.
- Oppsigelse av kontrakt kan være aktuelt dersom alvorlige brudd ikke blir rettet eller ved gjentatte brudd.
Dersom alvorlig risiko eller faktiske brudd avdekkes, forventer vi at leverandører varsler oss umiddelbart.
Enhver person som mistenker brudd på disse retningslinjene kan rapportere bekymringen til oss. Rapporter vil bli fulgt opp og behandlet konfidensielt. Vi vil ikke akseptere diskriminering eller gjengjeldelse mot enkeltpersoner som tar opp bekymringer i god tro.
Kontaktpunkt for henvendelser er: [email protected]
Kontakt
Hvis det skulle være noen spørsmål om vårt arbeid knyttet til menneskerettigheter og bærekraft for øvrig kan disse meldes på [email protected]
På vegne av FKH AS,
Martin Fauskanger
daglig leder